Χάστε τα κιλά των Χριστουγέννων...

Άρθρο της Ευγενίας Μαμούγκα
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Υπεύθυνη Διαιτολογικού τμήματος των Vitaplus Ξάνθης

Χάστε τα κιλά των Χριστουγέννων πριν να είναι αργά θα έπρεπε να είναι ο τίτλος του άρθρου και αυτό γιατί οι περισσότεροι τα 2-3 κιλά που έβαλαν στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές δεν τα αποχωρίζονται, αναβάλλοντας κάθε προσπάθεια επανένταξης σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι να προστεθούν μερικά ακόμη κιλά το Πάσχα και τον Μάιο να καταβάλλονται υπερπροσπάθειες για να χαθούν μέσα σε ένα μήνα κιλά 5 μηνών...

Aν λοιπόν, ξεφύγατε και φέτος, είναι καιρός για... ανασύνταξη!

  • Από αύριο κιόλας, ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό για να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας. Προτιμήστε για πρωινό γάλα ημίπαχο με δημητριακά βρώμης, ή χυμό πορτοκαλιού με μαύρο ψωμί, ολικής άλεσης ταχίνι και μέλι.
  • Αυξήστε την άσκησή σας προσθέτοντας κίνηση στην καθημερινή φυσική δραστηριότητά σας αλλά χωρίς υπερβολές. Η μέτριας έντασης γυμναστική θα σας βοηθήσει στην καύση του λίπους και θα βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση. Φροντίστε να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα ανελλιπώς. Μπορείτε να επιλέξετε να περπατήσετε,μια βόλτα με το ποδήλατο, τον χορό ή την κολύμβηση ή όποιο άλλο σπορ σας ευχαριστεί.
  • Γίνετε λίγο πιο αυστηροί στις διατροφικές σας επιλογές. Τα γλυκά, οι ξηροί καρποί, τα πατατάκια, αλλά και τα λιπαρά κρέατα και τα αλλαντικά, καλό θα είναι να μπουν στο...περιθώριο. Όπως επίσης θα πρέπει να περιοριστεί και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών.
  • Καταναλώστε, σε εβδομαδιαία βάση 1 - 2 φορές ψάρι, 3 - 4 φορές όσπρια και λαδερά, 1 - 2 φορές άπαχο κρέας. Συνοδέψτε κάθε γεύμα σας με ένα βαθύ πιάτο σαλάτα και καταναλώστε 3-5 φρούτα ημερησίως.
  • Περιορίστε σταδιακά τις πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού που καταναλώνατε την περίοδο των γιορτών.
  • Πίνετε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό, την ημέρα.
  • Επικεντρωθείτε στα χόμπι και σε ό,τι γενικά σας ευχαριστεί, ώστε να «διώξετε» από το μυαλό σας το φαγητό.

User Login Form